چین از جدیدترین ابررایانهاش رونمایی کرد که دارای پردازنده تازهای با 384 هسته است و میتواند بیش از 13 تریلیون عملیات را در یک ثانیه انجام دهد. هدف این پردازنده ساخته شده، تقویت قابلیتهای ابررایانهای این کشور و همچنین کاهش وابستگی به فناوری خارجی است.
به گفته کارشناسان، این پردازنده درحالحاضر با چالشهای مربوط به حافظه کش و عملکرد حافظه مواجه است. طبق اطلاعات موجود در وبسایت Chips and Cheese، پردازنده ابررایانه چین بر اساس یک مجموعه دستورالعمل 64 بیتی RISC اختصاصی ساخته شده و دارای شش گروه هسته (CG) و یک واحد پردازش پروتکل (PPU) است. هر CG دارای یک رابط حافظه 128 بیتی DDR4-3200 و 16 گیگابایت حافظه DDR4 است. درواقع اینجا با نسخه ارتقایافته پردازنده Sunway SW26010 مواجه هستیم که در ابررایانه Sunway TaihuLight استفاده شده بود. این دستگاه در سالهای 2016 و 2017 بهعنوان سریعترین ابررایانه جهان معرفی شده بود. در نسخه جدید این پردازنده، سرعت کلاک، مجموعه دستورالعملها و پهنای باند حافظه بهبود پیدا کرده است.
مشکلات CPU ابررایانه چین
بااینوجود، پردازنده Sunway SW26010 Pro دارای معایبی است. بهعنوان مثال: این پردازنده ظاهراً دارای حافظه کش محدودی است که این امر میتواند روی عملکرد ابررایانه تأثیر بگذارد. زیرسیستم حافظه CPU نیز ظاهراً کافی نیست و برای پشتیبانی از پهنای باند بالا باید افزایش پیدا کند.
همانطور که کارشناسان توضیح دادهاند، وجود این مشکلات باعث میشود که مقیاسپذیری و کارایی CPU و البته ابرکامپیوتر محدود شود. با اینهمه، پردازنده مرکزی Sunway SW26010 Pro دستاوردی قابلتوجه برای صنعت ابررایانه چین محسوب میشود که برای رقابت با رهبران سراسر جهان درحالتوسعه پردازندهها و سیستمهایش است. ماه گذشته، دولت بریتانیا اعلام کرد که قصد دارد با انجام سرمایهگذاری 273 میلیون دلاری، قدرتمندترین ابررایانهاش بانام Isambard-AI را بسازد که یکی از برترین ابررایانههای هوش مصنوعی جهان خواهد بود.