فناوری تشخیص چهره چگونه کار می کند؟

سه شنبه ۲۷ تیر ۱۴۰۲

فناوری تشخیص چهره چگونه کار می کند؟

فناوری تشخیص چهره با بهره گیری از هوش مصنوعی می تواند اقدام به شناسایی افراد از روی ویدیو یا عکس دیجیتالی آن‌ها نماید.

بدون اغراق آشنایی با سیستم‌های تایید هویت از طریق فناوری تشخیص چهره برای خیلی از ما با فیلم‌های علمی و تخیلی شروع شده است. در آن زمان کسی فکر نمی‌کرد که این فناوری با چه سرعتی وارد زندگی ما می‌شود. آن‌قدر راحت و سریع که در گوشی تلفن همراه‌مان نیز به آن دسترسی داشته باشیم. تشخیص چهره، راهی برای تشخیص صورت فرد از دیگران با استفاده از اسکن و مقایسه‌‌ی اطلاعات ورودی با اطلاعات پایگاه‌های داده سیستم با استفاده از هوش مصنوعی است. این نوع فناوری یک ابزار بیومتریک به حساب می‌آید که ویژگی‌های چهره‌ی فرد را آنالیز می‌کند و با مطابقت‌ دادن اطلاعات دریافتی با داده‌های موجود در پایگاه داده سیستم می‌تواند هویت یک فرد را تشخیص دهد.

 

تاریخچه‌ی مختصر تشخیص چهره

شاید برای شما نیز شگفت‌انگیز باشد اگر بدانید که تاریخچه‌ی تشخیص چهره را می‌توان از سال ۱۹۶۰ شروع و دنبال کرد. درواقع در آن زمان ریاضیدان و دانشمند علم کامپیوتر، وودرو ویلسون بلدسو «Woodrow Wilson Bledsoe» برای اولین بار سیستمی از اندازه گیری‌ها را ایجاد کرد که به کمک آن‌ها می‌توانست عکس‌های مختلفی از چهره‌ها را طبقه‌بندی کند. به دلیل همین کار نیز، بلدسو به عنوان پدر غیر رسمی فناوری تشخیص چهره شناخته می‌شود.

پس از آن کاملاً طبیعی بود که سازمان‌های مجری قانون به کار بلدسو علاقه‌مند شدند و در دهه‌ی ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۰، بسیاری از آن‌ها سیستم‌های تشخیص چهره‌ی را توسعه دادند. البته سیستم‌های نام‌برده در مقایسه با فناوری امروزی خام بودند اما کار روی این سیستم‌ها، راه را به سمت برنامه‌های تشخیص چهره‌ی مدرن باز کرد.

در همین راستا جالب است بدانید که بسیاری به سال ۲۰۰۱ به عنوان سال کلیدی برای فناوری تشخیص چهره اشاره می‌کنند. در این زمانی اغلب مقامات مجری قانون از تشخیص چهره برای کمک به شناسایی مجرمین استفاده می‌کردند. با این حال، در دهه‌ی ۲۰۱۰ بود که کامپیوترها کم کم آن‌قدر قدرتمند شدند که فناوری شناسایی چهره را به یک ویژگی استانداردتر تبدیل کردند.

فناوری تشخیص چهره
فناوری تشخیص چهره

 

فناوری تشخیص چهره چگونه کار می‌کند؟

سوالی که در همین ابتدای این بخش باید پرسید این است که به نظر شما ما انسان‌ها چطور در بحث تشخیص چهره‌ها خوب عمل می‌کنیم و تشخیص یکی از اعضای خانواده، دوست یا آشنا حتی در خیابانی شلوغ برای شما سخت نیست؟ پاسخ این سوال در این مساله نهفته شده است که مغز شما با کمک ویژگی‌های صورت فرد مدنظر مانند: چشم‌ها، شکل بینی، شکل دهان و نحوه‌ی قرار گیری آن‌ها در کنار یکدیگر چهره‌‌ها را تشخیص می‌دهد. به همین ترتیب، اساس کار یک سیستم تشخیص چهره هم به همین شکل است، با این تفاوت که این کار را در مقیاس بزرگ و الگوریتمی پیش می‌برد. برای این نوع فناوری زمانی که چهره‌ای مشاهده می‌شود، درواقع این داده‌ها هستند که دیده و شناسایی می‌شوند، داده‌هایی که قابلیت ذخیره‌سازی و دسترسی به آن‌ها در هر سیستمی وجود دارد.

 

اما فناوری تشخیص چهره چگونه کار می‌کند؟ سیستم‌های تشخیص چهره‌ی مختلفی در دنیا وجود دارند که هر یک به روش‌های مختلفی کار می‌کنند و معمولاً الگوریتم‌های خاصی را دارند اما در یک نگاه کلی اصول کار همه‌ی آن‌ها یک چیز است:

 

مرحله اول: تصویربرداری از چهره

در اولین مرحله تصویری از صورت شما گرفته می‌شود. این تصویر می‌تواند از یک عکس یا ویدیو استخراج شود. اهمیتی ندارد که تصویر استخراجی از صورت شما به تنهایی یا در جمعیت باشد. همچنین اهمیتی ندارد که شما مستقیم و رو به جلو یا تقریباً در حالت سه رخ به دوربین نگاه کنید.

 

مرحله دوم: بررسی فاکتورهای کلیدی صورت

نرم افزار تشخیص چهره، هندسه صورت شما را استخراج می‌کند. فاکتورهای کلیدی در هندسه‌ی صورت هر انسانی شامل فاصله‌ی بین چشمان شما و فاصله از پیشانی تا چانه می‌شود. این نرم افزار نقاط عطف چهره را که می‌تواند تا ۶۸ نقطه باشد را شناسایی می‌کند و پس از طی چنین فرآیندی این اطلاعات را به رشته‌ای از اعداد یا نقاط تبدیل می‌کند. چیزی که امضای صورت شما خوانده می‌شود.

فناوری تشخیص چهره
فناوری تشخیص چهره

 

مرحله سوم: شناخت امضای صورت

امضای صورت ، یک فرمول ریاضی، است که با پایگاه داده‌های قبلی و شناخته شده در سیستم مقایسه می‌شود. جالب است بدانید که حداقل ۱۱۷ میلیون آمریکایی تصاویری از چهره‌یشان را در یک یا چند پایگاه داده پلیس قرار داده‌اند. در همین راستا بر اساس گزارشی در ماه می سال ۲۰۱۸، اف بی آی به ۴۱۲ میلیون تصویر برای جستجو و هویت‌یابی از روی چهره دسترسی داشته است.

 

مرحله چهارم: مطابقت اطلاعات

در این مرحله فرآیند تشخیص کامل می‌شود. به این معنی که ممکن است امضای چهره شما با تصویر موجود در پایگاه داده‌ی سیستم تشخیص چهره مطابقت داده می‌شود تا مطابقت یا عدم مطابقت آن بررسی شود.

 

پیشرفت در زمینه فناوری تشخیص چهره

امروزه شرکت‌های بزرگ دنیا نظیر اپل، مایکروسافت، گوگل و آمازون تمام سعیشان را بر آن داشته‌اند که بتوانند فناوری تشخیص چهره را بهبود ببخشند تا از این فناوری استفاده‌های بیشتری در سنجش‌های بیومتریک داشته باشند. نتیجه تلاش‌ها و تحقیقات این شرکت‌های بزرگ معمولاً در ابزارها و دستگاه‌های جدید نظیر گوشی‌های موبایل مشاهده می‌شود. مثلاً امروزه اغلب گوشی‌های جدید مجهز به فناوری تشخیص چهره برای باز کردن رمز گوشی هستند.

لازم به ذکر است که این فناوری اغلب در سیستم‌های تجزیه و تحلیل داده، اعتبارسنجی داده و سیستم‌ های امنیتی و نظارتی استفاده می‌شود و روزبه‌روز بر تعداد سرمایه‌ گذارانی که در این حوزه مشغول فعالیت هستند افزوده می شود. همین موضوع سبب شده تا بودجه لازم برای تحقیق و توسعه این فناوری تامین گردد و فناوری مدنظر بتواند در سال‌‌های آتی رشد بالایی را تجربه کند.

فناوری تشخیص چهره
فناوری تشخیص چهره

 

محدودیت‌های فناوری تشخیص چهره
 
این برنامه‌ها با محدودیت ‌هایی مواجه هستند که به آن اشاره می‌کنیم:
 
 استفاده از تصاویر با رزولوشن پایین و نور کم می‌‌تواند دقت نتایج را به شدت کاهش دهد.
 حالات مختلف چهره یک فرد و زاویه‌های مختلف چهره او می‌ تواند در تشخیص چهره اختلال به وجود بیاورد.
 چنانچه فرد از لوازمی نظیر کلاه و عینک استفاده کند یا آرایش غلیظ داشته باشد و رنگ و مدل موهایش را تغییر دهد، شناسایی تشخیص چهره او با مشکل مواجه خواهد شد.
از آنجایی که پایگاه داده‌ای که برای تشخیص چهره به آن مراجعه می‌شود از حجم بسیار بالایی برخوردار می‌باشد، ممکن است پردازش تصاویر مدت زمان زیادی طول بکشد.

 



تگ‌ها: فناوری تشخیص چهره تشخیص چهره هوش مصنوعی هوش مصنوعی تشخیص چهره
آخرین مطالب
تفاوت گارانتی و خدمات پس از فروش در طراحی سایت
تفاوت گارانتی و خدمات پس از فروش در طراحی سایت

گارانتی و خدمات پس از فروش هر دو برای مشتریان امتیازی خاص محسوب می‌شوند اما از جنبه های مختلفی با یکدیگر متفاوت هستند که فواید آن ها را متمایز می سازند.

10 چالش راه اندازی کسب و کار اینترنتی
10 چالش راه اندازی کسب و کار اینترنتی

هرچند راه اندازی کسب و کار اینترنتی جذاب به نظر می‌رسد اما مشکلاتی مانند: رقابت شدید، چالش های فنی و تأمین مالی، ممکن است مسیر کارآفرینان را دشوارتر از حد انتظار کند.

مراحل ده گانه راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی
مراحل ده گانه راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی

راه اندازی کسب و کار اینترنتی موفق، مستلزم برنامه‌ریزی منسجم و اجرای صحیح آن است. با تحلیل مستمر فرآیندها، می‌توان به رشد پایدار در بازار رقابتی دیجیتال دست یافت.

بهترین زبان برنامه نویسی برای وب
بهترین زبان برنامه نویسی برای وب

برای کدنویسی وب سایتی ایده‌آل، باید با توجه به نوع آن از زبان‌های برنامه نویسی مناسب برای دو بخش بک اند (کدنویسی سمت سرور) و فرانت اند (ظاهر سایت) استفاده کرد.

راهنمای جامع طراحی صفحه وب ساده
راهنمای جامع طراحی صفحه وب ساده

طراحی صفحه وب ساده، نیازمند طی کردن مراحل دقیق و توجه به جزئیات است و از تعیین هدف تا پیاده‌ سازی و بهینه سازی، هر مرحله نقش مهمی در موفقیت نهایی وب‌سایت دارد.

تکنیک های بهینه سازی سرعت وب سایت
تکنیک های بهینه سازی سرعت وب سایت

بهینه سازی سرعت وب سایت با استفاده از تکنیک های خاصی مانند: فشرده سازی حجم تصاویر و بهینه سازی کدها به منظور جذب کاربران بیشتر صورت می‌گیرد.

قالب آماده پست و استوری آموزشـی برای اینستاگرام
قالب آماده پست و استوری آموزشـی برای اینستاگرام

طراحی پست و استوری‌های حرفه‌ای، کلید موفقیت در این شبکه اجتماعی است. با استفاده از قالب‌های آماده اینستاگرام، می‌توانید بدون داشتن دانش طراحی، پست‌ها و استوری‌هایی با کیفیت بالا ایجاد کنید.

راهنمای جامع تدوین نقشه راه کسب‌وکار اینترنتی
راهنمای جامع تدوین نقشه راه کسب‌وکار اینترنتی

نقشه راه کسب و کار اینترنتی، ابزاری استراتژیک است که با تحلیل دقیق بازار، تعیین اهداف و تدوین استراتژی های مؤثر، کسب و کارها را در مسیر رشد و موفقیت هدایت می‌کند.

مشخصات و قیمت احتمالی پیکسل بادز پرو 2
مشخصات و قیمت احتمالی پیکسل بادز پرو 2

گوگل قصد دارد نسل دوم پیکسل بادز پرو را با طراحی بهبودیافته، رنگ‌های جدید و تراشه قدرتمند سری Tensor A رونمایی کند.

راهنمای گام به گام ساخت اینفوگرافیک
راهنمای گام به گام ساخت اینفوگرافیک

با گذشت زمان، اهمیت انتقال سریع اطلاعات به مخاطبان سایت ها روز‌به‌روز بیشتر می‌شود که این موضوع با کمک ایجاد طرح های اینفوگرافیک در نرم‌افزارهای طراحی، قابل‌حل خواهد بود.

نحوه ساخت پادکست معرفی محصولات سایت
نحوه ساخت پادکست معرفی محصولات سایت

ساخت پادکست از روش های مؤثر برای ارتباط با مخاطبان و معرفی محصولات سایت است. پادکست مستقیماً وارد ذهن مخاطب می شود و او را با محصولات و خدمات سایت آشنا می کند.

مانیتور جدید ردمی با کیفیت 4K و قیمت کمتر از 170 دلار
مانیتور جدید ردمی با کیفیت 4K و قیمت کمتر از 170 دلار

شیائومی بی سروصدا مانیتور جدیدی را از برند ردمی معرفی کرد. این دستگاه که A27U نام دارد، مانیتوری 27 اینچی و مقرون ‌به‌ صرفه است.

آیفون 15 پرفروش‌ترین گوشی سه‌ماهه دوم سال 2024
آیفون 15 پرفروش‌ترین گوشی سه‌ماهه دوم سال 2024

اپل دوباره صدرنشین فهرست پرفروش‌ترین گوشی‌های جهان شد و سه مدل از آیفون 15 جایگاه‌های اول تا سوم را تسخیر کردند.



استعلام قیمت