ChatGPT اساسا یک چتبات مبتنی بر هوش مصنوعی است که استفاده درست از آن میتواند در بهبود کدنویسی به کاربران کمک کند، ایدههای جذاب برای جشن تولد ارائه دهد، سن هوشی کاربران را حدس بزند و حتی میتواند شعرهای عاشقانه خلق کند!
با این حال، این ابزار قدرتمند و هوشمند، همچنان نمیتواند جایگزین مناسبی برای کارهایی که به ورودی و هنر انسان نیاز دارند، باشد و همچون سایر ابزارهای هوشمند، محدودیتهایی دارد که ممکن است نتواند در هر زمینهای درست عمل کند. بنابراین بهتر است با آگاهی از محدودیتها و نحوه استفاده از آن، از این ربات بهمنظور بالا بردن کیفیت کار و افزایش بهرهوری بهره ببرید.
در این مقاله میخواهیم رایجترین اشتباهات کاربران هنگام استفاده از ChatGPT را بررسی کنیم و با کارهای لازم برای بهرهوری بیشتر از این ابزار آشنا شویم:
رایجترین اشتباهات کاربران هنگام استفاده از ChatGPT عبارتند از:
1. پرسیدن سوال کلی از چت بات:
یکی از اشتباهات رایجی که کاربران هنگام استفاده از ChatGPT میکنند، این است که سوالی کلی را از چتبات میپرسند و انتظار پاسخی عمیق و کامل را دارند. ChatGPT برای یافتن پاسخی مناسب برای سوالتان، اطلاعاتی را از تجربیات گذشته و تمام آموختههایش استخراج میکند و به همین دلیل مشخص و واضح بودن سوال از اهمیت بالایی برخوردار است.
بنابراین، برای رسیدن به جوابهای دقیق و مشخص از سوی ChatGPT، باید خودتان را برای طرح سوالهای دقیق و خاص آماده کنید. بهعنوان مثال: به جای پرسیدن سوالی مبهم مانند: " میتوانی مقالهای دربارۀ هملت برایم بنویسی؟"، میتوانید از او بخواهید مقالهای در زمینه موضوعات مختلف نمایشنامه بنویسد یا دربارۀ اهمیت نقش لیدی مکبث در نمایشنامه هملت توضیح دهد یا حتی هملت را از دیدگاه فمینیستی بررسی نماید.
چتبات مبتنی بر هوش مصنوعی ChatGPT
2. عدم نقش آفرینی در هنگام پرسیدن سوال:
درست است که ChatGPT ابزاری مبتنی بر هوش مصنوعی است اما گاهی برای استفاده حداکثری از آن، لازم است اندکی نقشآفرینی نمایید و به او نقش یا سطحی از تخصص بدهید تا درخواستتان را از جنبۀ خاصی بررسی کند. بهعنوان مثال: اگر میخواهید ChatGPT آزمون زبانتان را بررسی کند، باید از او بخواهید تا آن را از دید مسئول بررسی امتحان بخواند. همچنین اگر بهتازگی شعری سرودهاید و نظر ChatGPT را میخواهید، باید به او بگویید تا شعر را از دید استاد یا معلم ادبیات بررسی کند و نتیجه را به شما بگوید.
3. اشتباه در تایپ کردن سوال:
یکی دیگر از اشتباهات رایج کاربران هنگام استفاده از ChatGPT، تایپ سریع و پر از اشتباه پیامهای عامیانهای است که مانع ارائه پاسخهای مفید از سوی ربات میشود. با وجود اینکه ChatGPT یک ربات باهوش است و طبیعتا میتواند با چند اشتباه تایپی و عامیانه جزئی کنار بیاید اما استفاده از دستور زبان درست و املای مناسب کلمات، قطعا نتایج بهتری را به کاربران خواهد داد.
شاید اصلاح غلطهای املایی و اشتباهات تایپی قبل از فرستادن مقاله به ChatGPT برای کاربران عذابآور باشد و این سوال برایشان مطرح شود که اگر قرار باشد مقاله را اصلاح کنیم، پس فایده استفاده از ربات چیست؟ توصیه ما این است که برای حل این مشکل، ChatGPT را بهعنوان تصحیحکننده یا ویرایشگری در نظر بگیرید که قرار است محتوایتان را تغییر یا بهبود دهد؛ نه بهعنوان غلطگیر املای ساده یا کنترلکننده دستور زبان که در مایکروسافت ورد یا گوگل داکس نیز آن را در اختیار دارید.
شاید بسیاری از کاربران، هنگام آغاز کار با ربات مشکل داشته باشند و بهگونهای با او صحبت کنند که انگار آدم فضایی عجیبوغریبی است اما بهمرور و با صحبت کردن بیشتر با این چتبات، یاد میگیرند که برای دریافت نتایج بهتر یا گفتوگویی کاربردیتر با ChatGPT، باید چگونه با او سخن بگویند.
4. استفاده از زبان پیچیده و تخصصی در صحبت کردن با چت بات:
استفاده از زبان پیچیده و تخصصی نیز یکی دیگر از مشکلات رایج کاربران در هنگام استفاده از ChatGPT است. این ابزار توانایی ترجمه، پاسخ به پرسشهای ریاضی یا فلسفی و بررسی سوالاتی از جهان هستی را دارد اما بهگونهای طراحی شده تا رباتی مفید برای مکالمه و گفتگوهای معمولی باشد. بنابراین، استفاده از زبان ساده و غیرتخصصی، به ChatGPT کمک میکند تا پاسخ پرسشها را به بهترین شیوۀ ممکن آماده کند.
5. جلوگیری از درس گرفتن ربات از اشتباهات:
احتمالا کاربرانی که زمان زیادی را صرف استفاده از ChatGPT کردهاند، میدانند که تکرار دوبارۀ سوال راهکار خوبی نیست و برخی سوالات را هر چقدر تکرار کنند، ممکن است در نهایت به پاسخ دلخواه نرسد. دلیل این موضوع، ممکن است محدودیتهای موجود در الگوریتم پاسخگویی ChatGPT باشد یا اینکه سوال بهحد کافی واضح یا ساده نبوده که چتبات بتواند آن را درک کند.
بهترین کار برای کاربران در چنین شرایطی این است که به ChatGPT یادآور شوند که سوال را اشتباه جواب داده است. در این صورت چتبات از کاربر معذرتخواهی کرده و تلاش میکند که اشتباهش را جبران نماید یا پاسخی بهتر ارائه دهد. حتی در برخی مواقع ممکن است از کاربر بخواهد تا پاسخ درست را به او بگوید. در نتیجه، اگر حتی اگر پس از پرسشهای مکرر، باز نتوانست پاسخ درستی بدهد، قطعاً یادآوری کاربر روی او تأثیر میگذارد و باعث میشود تا ChatGPT سعی کند در آینده عملکرد بهتری را ارائه دهد.
بنابراین، بهتر است این چتبات را بهطور کلی بهعنوان رباتی نگاه کرد که همیشه در حال ارتقا و بهتر شدن است و طبیعتا کمی ناخوشایند است که او را به سمتوسوی افکار شخصی هدایت کرد. ChatGPT یکی از باهوشترین رباتهایی است که تاکنون شناختهایم و سازندگان آن نیز بهمرور زمان نحوه تعامل انسان و رباتها را یاد میگیرند، پس ما نیز برای داشتن تجربهای بهتر، باید بدانیم که چگونه با او صحبت کنیم و از تکرار اشتباهات سایر کاربران پرهیز نماییم.