طراحی محصول چیست؟ برای طراحی محصول از کجا باید شروع کنیم؟

چهارشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۱

طراحی محصول چیست؟ برای طراحی محصول از کجا باید شروع کنیم؟

محصول می‌تواند علاوه بر کالای فیزیکی، خدمت و یا محصول دیجیتال نیز باشد. سایت و اپلیکشن را می‌توان نمونه‌ای از محصولات دیجیتال دانست.

 برای طراحی محصول مانند سایر واژگان توصیفی، تعاریف زیادی بیان شده است که در زیر به برخی از آنان اشاره می‌کنیم.

 

۱- طراحی محصول به معنی ایجاد یک محصول جدید است که این محصول توسط کسب‌و‌کار‌ها به خریداران و مشتریان فروخته می‌شود.

 

۲- طراحی محصول به مجموعه از اقدامات از قبیل ایده، تولید، آزمایش و توسعه برای یک محصول گفته می‌شود که این محصول می‌تواند به صورت فیزیکی یا ارائه یک خدمت باشد.

 

۳- طراحی محصول فرایند ایده‌پردازی، خلق و تولید مجدد محصولاتی است که می‌تواند نیاز کاربر را بر طرف کند و یا بازار مشخصی را هدف قرار دهد.

 

با توجه به تعاریف بالا باید به چند نکته کلیدی توجه کرد. اول آنکه در این تعاریف، "ایجاد" به منزل "طراحی" در نظر گرفته شده است. یعنی تا زمانی که یک ایده برای محصول به مرحله اجرا نرسد و به عبارتی صرفا در ذهن طراح به صورت ایده باقی بماند، طراحی محصول شکل نگرفته است. همچنین در تعاریف جدید، محصول صرفا به‌عنوان یک شی فیزیکی در نظر گرفته نمی‌شود بلکه هر کالا فیزیکی، خدمت یا محصول دیجیتالی که بتواند نیازی از مشتری را برطرف نماید، به‌عنوان محصول در نظر گرفته می‌شود.

 

تاریخچه طراحی محصول‌

نمی‌توان برای پیدایش طراحی محصول زمان دقیقی معین کرد. چرا که از زمانی که انسان به‌عنوان ایده‌پرداز و صانع توانست محصولی را تولید کند یا به اشیا شکل دهد، عملا طراحی محصول انجام داده است. اما می‌توان انقلاب صنعتی را نقطه عطفی در طراحی محصول دانست. زمانی که تصویر جدیدی از طراحی محصول رونمایی شد.

 

فاصله نزدیک طراحی محصول با صنعت را می‌توان از تعریف انجمن طراحان محصول آمریکا نیز دریافت کرد:

"طراحی صنعتی، فرایندی حرفه‌ای برای طراحی محصولی است که روزانه میلیون‌ها نفر در سراسر دنیا از آن استفاده می‌کنند."

 

طراحی محصول
طراحی محصول

 

سکوی پرش در طراحی محصول

اما نقطه شکوفایی طراحی محصول زمانی شکل گرفت که تولیدات انبوه و یکسان محصولات در زمان انقلاب صنعتی به سمت تولیدات اختصاصی در قرن ۱۹ میلادی متمایل گردید. زمانی که واژگان مختص آن زمان مانند تولید انبوه، کاهش هزینه با افزایش تولید، تقسیم‌کار آدام اسمیت و ... جای خود را به مشتری مداری، تولیدات اختصاصی، نیازسنجی بازار و ... دادند. طبیعی است که وقتی قرار است محصولات مطابق میل و خواسته گروهی از مخاطبان و یا بخشی از بازار تولید شود هم نیاز به طراحی تخصصی‌تر دارد و هم کمیت طراحی محصول نیز افزایش می‌یابد.

 

طراحی محصولات دیجیتال

همان طور که در تعاریف طراحی محصول اشاره شد، محصول می‌تواند علاوه بر کالای فیزیکی، خدمت و یا محصول دیجیتال نیز باشد. سایت و اپلیکشن را می‌توان نمونه‌ای از محصولات دیجیتال دانست. چرا که در کالا دیجیتال نیز در ابتدا ایده شکل می‌گیرد، سپس متناسب با نیاز مخاطبان طراحی ثانویه می‌گردد. پس از آن آزمایشات اولیه روی آن صورت می‌گیرد و در آخر تولید می‌شود.

 

اما نکته حائز اهمیت و حلقه گمشده در فرایند طراحی محصول دیجیتال، شناسایی رقبا و آنالیز مخاطبان که به صورت کلی تحقیقات بازار به شمار می‌روند، می‌باشد. این روند ناقص را به وفور می‌توان در استارتاپ‌ها و سازمان‌هایی که به دنبال جذب مخاطب از طریق محصول دیجیتال خود هستند، دید. مگر می‌شود بدون توجه به نیاز مخاطب و فعالیت‌های رقبا محصولی را تولید کرد که بتوان از طریق آن نظر مخاطب را جذب نمود و کالا و خدمت خود را به آن‌ها عرضه کرد؟

 

در طراحی محصول دیجیتال به چه نکاتی باید توجه کرد؟

قبل از آنکه بخواهیم به نکات مهم در طراحی محصول دیجیتال بپردازیم، بهتر است بدانیم برای طراحی یک محصول فیزیکی باید به چه مولفه‌هایی توجه کرد. هر محصول از سه قسمت اصلی تشکل شده است.

۱- هسته یا فایده محصول (مولفه ارزش)

۲- بدنه محصول (مولفه بصری و کاربردی)

۳- پوسته محصول

 

برای آنکه با مولفه ارزش محصول آشنا شویم بهتر است به این دو سوال جواب دهیم.

الف) مشتری قصد خرید چه جیزی از ما را دارد؟

ب) با محصول ما چه نیازی از مشتری برطرف می‌شود؟

 

اگر بتوانیم به این دو سوال پاسخ دهیم در حقیقت نیاز مشتری را شناسایی کرده‌ایم. اینکه بدانیم محصول ما چه نیازی از مشتری را پاسخ می‌دهد، در طراحی مولفه‌های بصری محصول که همان شکل ظاهری آن است به ما کمک زیادی می‌کند. مثلا اگر ما رستوران داشته باشیم و بدانیم که نیاز مشتری علاوه بر رفع گرسنگی، سرعت بالا در اخذ خدمت نیز هست (مولفه ارزش) باید در انتخاب محصولمان علاوه بر پخت مطبوع غذا، سرعت آماده سازی آن را نیز در نظر بگیریم. (مولفه بصری و کاربردی)

 

گام سوم در طراحی محصول، پوستۀ آن است. پوسته محصول به مواردی گفته می‌شود که در بدنه محصول قرار ندارد، ولی در توسعه و فروش و تحویل آن به دست مشتری کمک می‌کند. مواردی مانند خدمات پس از فروش، برندینگ، نام تجاری، تحویل محصول، خدمات اعتباری و ....

 

طراحی محصول
طراحی محصول

 

حال با توجه به نکات ذکر شده در طراحی محصول فیزیکی، می‌توان با دید بهتری طراحی محصول دیجیتال را بررسی کرد.

 

اینکه ما بخواهیم یک سایت یا اپلیکیشن یا هر محصولی در حوزه دیجیتال را طراحی کنیم باید دقیقا مانند طراحی محصول فیزیکی عمل کنیم. با این تفاوت که روش‌های اجرا و امکانات ما در طراحی محصول دیجیتال متفاوت از طراحی محصول فیزیکی است. مثلا برای طراحی یک سایت قبل از هر چیز باید مخاطبان حوزه دیجیتال که با اینترنت و استفاده از سایت و سایر محصولات دیجیتال آشنا هستند را مورد بررسی قرار دهیم و با علایق و سلایق آن‌ها آشنا شویم. سپس به دسته‌بندی مخاطبان مورد نظرمان بپردازیم و بدانیم قرار است این مخاطبان چه ارزشی را از ما دریافت کنند و در مقابل چه هزینه‌ای بابت این ارزش بپردازند. آیا این ارزش چیزی فراتر از ارزشیست که رقیبان ما به آنان می‌دهند؟

 

آیا هزینه این ارزش متناسب با ارائه این ارزش است؟ در گام دوم باید با توجه به تجربه کاربری (ux) کاربران در سایت، رابط کاربری (ui) را طوری طراحی کنیم که مخاطبان به سادگی بتوانند با محصول ما ارتباط بگیرند. این ارتباط گیری ساده منجر به طی شدن سریع‌تر و راحت‌تر سفر مشتری می‌شود. سفری که در آن کاربر به سادگی، ما را در بین رقیبان پیدا و با محصول ما ارتباط برقرار می‌کند و در آخر هم کاربر به هدفش می‎رسد و هم ما را هدفمان در کسب و کار (که می‌تواند مواردی مانند خرید، افزایش بازدید، توسعه برندینگ و ... باشد) می‌رسانند.



تگ‌ها: طراحی محصول محصول دیجیتال کالای دیجیتال محصول مشتری طراحی محصول دیجیتال پوسته محصول
آخرین مطالب
تفاوت گارانتی و خدمات پس از فروش در طراحی سایت
تفاوت گارانتی و خدمات پس از فروش در طراحی سایت

گارانتی و خدمات پس از فروش هر دو برای مشتریان امتیازی خاص محسوب می‌شوند اما از جنبه های مختلفی با یکدیگر متفاوت هستند که فواید آن ها را متمایز می سازند.

10 چالش راه اندازی کسب و کار اینترنتی
10 چالش راه اندازی کسب و کار اینترنتی

هرچند راه اندازی کسب و کار اینترنتی جذاب به نظر می‌رسد اما مشکلاتی مانند: رقابت شدید، چالش های فنی و تأمین مالی، ممکن است مسیر کارآفرینان را دشوارتر از حد انتظار کند.

مراحل ده گانه راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی
مراحل ده گانه راه‌اندازی کسب‌وکار اینترنتی

راه اندازی کسب و کار اینترنتی موفق، مستلزم برنامه‌ریزی منسجم و اجرای صحیح آن است. با تحلیل مستمر فرآیندها، می‌توان به رشد پایدار در بازار رقابتی دیجیتال دست یافت.

بهترین زبان برنامه نویسی برای وب
بهترین زبان برنامه نویسی برای وب

برای کدنویسی وب سایتی ایده‌آل، باید با توجه به نوع آن از زبان‌های برنامه نویسی مناسب برای دو بخش بک اند (کدنویسی سمت سرور) و فرانت اند (ظاهر سایت) استفاده کرد.

راهنمای جامع طراحی صفحه وب ساده
راهنمای جامع طراحی صفحه وب ساده

طراحی صفحه وب ساده، نیازمند طی کردن مراحل دقیق و توجه به جزئیات است و از تعیین هدف تا پیاده‌ سازی و بهینه سازی، هر مرحله نقش مهمی در موفقیت نهایی وب‌سایت دارد.

تکنیک های بهینه سازی سرعت وب سایت
تکنیک های بهینه سازی سرعت وب سایت

بهینه سازی سرعت وب سایت با استفاده از تکنیک های خاصی مانند: فشرده سازی حجم تصاویر و بهینه سازی کدها به منظور جذب کاربران بیشتر صورت می‌گیرد.

قالب آماده پست و استوری آموزشـی برای اینستاگرام
قالب آماده پست و استوری آموزشـی برای اینستاگرام

طراحی پست و استوری‌های حرفه‌ای، کلید موفقیت در این شبکه اجتماعی است. با استفاده از قالب‌های آماده اینستاگرام، می‌توانید بدون داشتن دانش طراحی، پست‌ها و استوری‌هایی با کیفیت بالا ایجاد کنید.

راهنمای جامع تدوین نقشه راه کسب‌وکار اینترنتی
راهنمای جامع تدوین نقشه راه کسب‌وکار اینترنتی

نقشه راه کسب و کار اینترنتی، ابزاری استراتژیک است که با تحلیل دقیق بازار، تعیین اهداف و تدوین استراتژی های مؤثر، کسب و کارها را در مسیر رشد و موفقیت هدایت می‌کند.

مشخصات و قیمت احتمالی پیکسل بادز پرو 2
مشخصات و قیمت احتمالی پیکسل بادز پرو 2

گوگل قصد دارد نسل دوم پیکسل بادز پرو را با طراحی بهبودیافته، رنگ‌های جدید و تراشه قدرتمند سری Tensor A رونمایی کند.

راهنمای گام به گام ساخت اینفوگرافیک
راهنمای گام به گام ساخت اینفوگرافیک

با گذشت زمان، اهمیت انتقال سریع اطلاعات به مخاطبان سایت ها روز‌به‌روز بیشتر می‌شود که این موضوع با کمک ایجاد طرح های اینفوگرافیک در نرم‌افزارهای طراحی، قابل‌حل خواهد بود.

نحوه ساخت پادکست معرفی محصولات سایت
نحوه ساخت پادکست معرفی محصولات سایت

ساخت پادکست از روش های مؤثر برای ارتباط با مخاطبان و معرفی محصولات سایت است. پادکست مستقیماً وارد ذهن مخاطب می شود و او را با محصولات و خدمات سایت آشنا می کند.

مانیتور جدید ردمی با کیفیت 4K و قیمت کمتر از 170 دلار
مانیتور جدید ردمی با کیفیت 4K و قیمت کمتر از 170 دلار

شیائومی بی سروصدا مانیتور جدیدی را از برند ردمی معرفی کرد. این دستگاه که A27U نام دارد، مانیتوری 27 اینچی و مقرون ‌به‌ صرفه است.

آیفون 15 پرفروش‌ترین گوشی سه‌ماهه دوم سال 2024
آیفون 15 پرفروش‌ترین گوشی سه‌ماهه دوم سال 2024

اپل دوباره صدرنشین فهرست پرفروش‌ترین گوشی‌های جهان شد و سه مدل از آیفون 15 جایگاه‌های اول تا سوم را تسخیر کردند.



استعلام قیمت